Programi
ECDL programi kreirani su prema potrebama raznih skupina polaznika... Pročitaj više
 
Testni centri
Testni centri se nalaze u više gradova u Hrvatskoj Pročitaj više
 
Literatura
Ispiti se mogu polagati prema obrazovanju iz različitih izvora Pročitaj više
 
Ispiti
Termini polaganja ECDL ispita

Pročitaj više
Broj posjeta:
1466
 

O ECDL-u

Europska računalna diploma je međunarodno priznata potvrda informatičke pismenosti, koja jamči vlasniku poznavanje rada na računalu prema ECDL normi. Zbog velikog uspjeha koji je ECDL postigao u Europi, program je proširen na cijeli svijet pod nazivom, International Computer Driving Licence (ICDL).

 

Kandidati koji žele dobiti diplomu mogu se prijaviti za ispite bilo gdje u svijetu, polagati redosljedom kojim žele, u različitim test centrima, te nakon svih položenih ispita dobiti potvrdu priznatu u cijelom svijetu

Dosadašnji razvitak ECDL-a

1995. - Radna skupina CEPIS-a kreira ECDL koncept
Skupština Europskog udruženja profesionalnih informatičkih društava (CEPIS) osnovala je 1995. godine Radnu skupinu, kako bi ispitala razinu digitalne pismenosti u Europi. Skupina je uz potporu Europske komisije i istraživačkog programa ESPRIT, koristeći iskustva Finskog informatičkog društva, predložila u kolovozu 1996. novi certifikacijski program pod nazivom Europska računalna diploma (ECDL).

1997. – Osnivanje ECDL fondacije
ECDL je ubrzo prihvaćen u Europi, pa se ukazala potreba osnivanja centralnog koordinacijskog tijela, koje će upravljati programom i osiguravati jedinstvene norme kvalitete u svim europskim zemljama. CEPIS je zajedno s sedam profesionalnih informatičkih društava Europe, 8. siječnja 1997., osnovao ECDL fondaciju u Dublinu.

1999 – uvođenje ICDL
Informatička društva nekih zemalja Afrike i Južne Amerike, zajedno s međunarodnim organizacijama, počinju promovirati ICDL (International Computer Drivnig Licence), pa je 1999. UNESCO, putem svoje organizacije u Kairu, potpisao ugovor s ECDL Fondacijom, te postao nacionalni operator za nekoliko arapskih zemalja. Ukratko potom ICDL se počeo širiti i u Sjevernoj Americi i Aziji

2003. – Uvođenje ECDL/ICDL Naprednog (Advanced) programa
ECDL Fondacija je 2003. pokrenula Napredni program, namjenjen onima koji žele dostići višu razinu vještina i žele se dalje obrazovati. Program Web dizajn namjenjen je onima koji žele imati specijalistička znanja i vještina za kreiranje WEB sadržaja.

2007. Uvođenje ECDL/ICDL Syllabusa 5
Od početnog koncepta Sylabusa došlo je do značajnih tehnoloških promjena u korištenju ICT-a, pa se pokazala potreba izrade novog nastavnog programa, Syllabus 5, koji su nacionalne organizacije počele primjenjivati u 2009. godini.
ECDL Fondacija sada komunicira s nacionalnim operatorima u 148 zemalja, a ovi s više od 24,000 testnih centara širom svijeta.

2009. – Preko 9 milijuna polaznaika ECDL programa u 148 zemalja
ECDL program je dugi niz godina prepoznat u svijetu, a ECDL Fondacija surađuje s mnogim međunarodnim organizacija na promicanju informatičke pismenosti.

U veljači 2009. Predsjednik Europske komisije, gospodin Jose Emanuel Barroso, postao je 9 milijunti posjednik ECDL certifikata, pa time i simbolično prihvatio ECDL kao vodeći certifikacijski program u Europi.

2012. - Preko 12,4  milijuna korisnika, od kojih 8,9 milijuna u Europi i 3,5 milijuna u svijetu.
EU namjerava uvesti obvezu certifikacije  prema ECDL programu za sve službenike u zemljama članicama.

2019. - Preko 16,5 milijuna korisnika

ECDL program preimenovan je u cijelom svijetu u ICDL s novom strukturom.

Nacionalne organizacije mogu postupno prelaziti na novi program vodeći računa o dosadašnjem stanju u svakoj zemlji.